Followers

Monday, June 23, 2008

perkenalkan ahli keluargaku...

ini ayah aku. Kepten Maritim Abdullah bin Sukran. berumur 51 tahun. berasal dari Muar, Johor. orang pure Jowo. muka nampak garang tak? ayah memang garang orangnya. dan amat penyayang serta sensitif. amat komplikated orangnya. kalau orang tak faham ayah, akan kata ayah macam2. tapi, kitorang je yang tahu perangainya. amat susah nak bergaul dengan orang yang tak dikenali. dengan en alang tu baru nak ramah-mesra setelah 3 bulan aku dan en alang berkahwin. dia memang camtu orangnya. pemerhati yang teliti. dia berkenan ngan en alang, setelah en alang banyak membantu dia kemas2 semak samun kat umah sewa dia tu, baru la nak borak2 ok! huhuhu... kalau tak, sepatah dia tanya, sepatah la en alang jawab. en alang cukup gerun dengan ayah. tapi sekarang dia dah ok. siap boleh gelak2 lagi ok! aku amat sayang dengan ayah.

(gambar diambil di lounge airport, 2 tahun lepas)



ini ibu. Mariam binti Abas. berumur 52 tahun. berasal dari Melaka, tapi skang ni famili yang lain dah menetap kat area Singapura dan JB. sangat suka bercakap. kalau bercakap dengan dia, susah nak berhenti. hehehe. skang ni, setelah aku berkahwin, setiap 2 hari skali dia akan call aku. so, aku tak payah susah2 nak call dia. rajin memasak. apa saja yang dimasaknya akan menjadi biarpon hanya dengar resepi dari kawan2. orang kata asam pedas ibu memang sangat kick! bagi aku yang tak makan asam pedas ni, tak tau la camne kick nya. lagi satu, masak lemak cili api ayam/ikan/daging masakan ibu sangat power! nyum!!! lamanya tak makan masak lemak cili api niii...

harusla buat satu request untuk anak yang kejauhan ni kan. ;P

padahal jarak umah aku dan umah ibu hanya 10 minit memandu. kadang2 7 minit. ikut trafik la...

(gambar diambil di rumah maklong, hari raya pertama tahun lepas)




iqa. Intan Shafiqah. berumur 15 tahun. aku tak suka nama dia. sebab nama dia cam tak glamer cam nama kitorang adik-beradik yang lain. hahahaha! adik bongsu. badan besar cam aku. sangat manja dan mengada2. kalau merajuk, suka hentak2 kaki. tapi senang nak beralah. dulu2 dia ni grunge orangnya. trademark sampai skang ni, suka pakai celak itam tebal2. aku tak faham. mungkin bagi dia dah cantek sangat la tu. hehehehe..

amat rajin kalau disuruh2. (aku suka je suruh2 dia ni).



(gambar diambil di rumah maklong, hari raya pertama tahun lepas)



ini Zaza. Intan Zhafarina. berumur 21 tahun. hanya muda setahun je dari en alang ok! hahaha....
setelah kematian arwah angah, dia ni jadik cam best fren aku la..apa2 hal aku adu kat dia. dia pon sama. baik dari zaman study dulu, kerja, bercinta sampai la dah kawen ni. dia skang ni cam ada masalah ngan diri dia. elok2 bercinta ngan bf dia since skolah, tetiba dia wat hal pi bercinta ngan bf orang lain plak.

pelik tak? huhuhu~ tak tau nak komen apa. dak zaza ni memang degil. kalau dia kata nak orang tu, orang tu jugak yang dia nak.

ada sesape yang berkenan kat dia ni? masih single. dah putus dah ngan dak bf orang tu. skang ni dia tgh mencari2. (aku plak promote dak nih.) oh, dia skang ni menuntut di UiTM penang. final year dah...next year ada rezeki, dia sambung degree kat shah alam plak.



(gambar diambil di rumah maklong, hari raya pertama tahun lepas)



ajik. Nafis Haziq. berumur 18 tahun. baru abis SPM tahun lepas. keputusan SPM? biasa2 sajork. biasala, anak lelaki tak leh nak harap result tinggi2 dari anak pompuan. lagipon, dia ni memang ala2 ketegaq sket. almaklumla..anak lelaki sorang. apa je yang dia minta dari ayah, for sure akan dapat ok!

skang ni masih memilih Uni swasta yang sesuai. dengan result spm yang so-so je, susah la nak dapat IPTA kan. sudah berpunya. tapi aku tak tau sampai bila jodoh dia ngan budak tu. agak comel la jugak.

yang aku tau, ajik ni perangai dia ala2 cam ayah jugak very the caring ok! kalau ko mintak tolong apa2 je, cepat berdesup dia buat.


(gambar diambil dari rumah parents aku)



ini en alang a.k.a Masni bin Masiran. berumur 22 tahun. suamiku yang amat penyayang dan sangat rajin orangnya. sepanjang wiken haritu, dia la yang menyapu seluruh rumah dan lipat2 plastik bag yang berlambak2 dalam 3 laci. aku rasa korang pon dah tau apa karekter yang ada pada en alang kan..


(gambar diambil di majlis perkahwinan kawan kerjaku di Felcra Lekir, tahun lepas)


yours truly, Intan Hezliyana. berumur 27 tahun. korang pon tahu kerekter aku. so, tak payah la aku nak tulis kat sini. tapi, kalau korang ada apa2 soalan, sila lah kemuka kan. ok?


(gambar diambil di Makam Mahsuri, Langkawi semasa honeymoon haritu)

24 comments:

  1. waaaa...gambar keluarga bahagia yerrr....

    ReplyDelete
  2. ~ lor, en alang tuh muda 2 tahun dari amy ker? cam tak caya lak. ~

    ReplyDelete
  3. mudenye en alang..hehe..
    semuanye intan ek ..

    ReplyDelete
  4. mama,
    dah kenal? bagussss...... :D

    rafflesia,
    hikhik..saja..takde modal nak update..

    amy,
    percayalah dik oi...

    misszue,
    ha ah. dia muda, tapi nampak tua.
    ;P
    yup. semua berintan berlian bagai. hehehehe...

    ReplyDelete
  5. oh, yang tuo sekali letak kat bawah ye.. hehehe..

    muka adik badik awak nampak lain2 kan..

    ReplyDelete
  6. terima kasih sudi perkenalkan semua ahli keluarga

    ReplyDelete
  7. keluarga kecik la bley perkenalkan sorg2..
    klu family nano..
    8page pun xckup kot?
    hihi

    ReplyDelete
  8. ceera,
    memang nampak lain2 pon. ntah anak sapa la tu..
    yang empunya diri harus yang terakhir ok.. :)

    maksu,
    sama-sama...

    nanonanao,
    ala..sila la kenalkan kat kite..
    mana tau terserempak kat mana2 ke, senang la nak tegur2 gitu.
    :D

    ReplyDelete
  9. kak long garang eh kat umahhh....hehehh

    ReplyDelete
  10. nur'ain,
    yep. kak long harus garang2 gituu...
    kekekekekekke...

    ReplyDelete
  11. wahhh, siap kenalkan sorang2 lagi .. bagus .. bagus .. yg tak tahan siap nak promote adik sendiri tuh .. hahhahaahaha.... :p

    ReplyDelete
  12. bagusnyer...heheh..pasni dah kenal sume family awak dah..complete..

    ReplyDelete
  13. yatie & applepie,
    hehehe..saje je. nak kenal2kan kat semua. slalu bagi nama kan..tak kenal orang.

    ReplyDelete
  14. mak kite pon org s'pore..

    mak sorang je kat sini...adik beradik mak n sedara mara kami smue kt sana...

    kami sebatang kara di sini..huk huk!

    ReplyDelete
  15. oh! ada adik....hehhe hehhe

    ReplyDelete
  16. fealize,
    eh..eh..sama la kite.. :D

    13may,
    nape? nak kenal ke? :P

    ReplyDelete
  17. ooo anak sulung. patutlaaa ade ciri2 kepimpinan ehehehe

    ReplyDelete
  18. rafflesia,
    ok..ok! skang sebok sket nih..

    ad3ck,
    hehehe..ada ke?

    ReplyDelete
  19. memula bukak komen page ni rasa nk meroyan gak la kan

    terpk
    eeehhh mana komen watashi
    rupanya ms post semalam blog meroyan so faillll la kan

    tkpe watashi komen lg arinihhh
    ahaahhahaha

    cikurekure
    kita sebaya la yangggh
    wahahhhhh hidupppp tahun 81!
    dapat hubby muda ekkk
    jiwa kita musti muda gak kan...bergelora gituuu

    **apahal watashi guna ayat kita??
    watashi msih mencari
    aahahhahaha

    ReplyDelete
  20. hana,
    hahahha!

    comey banget ayat2 nih. kalau dekat, lama dah cubit2 pipi. hehehehe...

    eh? kite sebaya? wahhh~
    kite genggg!!!!!!!

    ha ah.
    hubby muda.
    memula kawan ngan dia, rasa macam dapat anak ikan. heh.

    eh, apa salahnya..kita kan berhati muda....~~~
    :D

    ReplyDelete
  21. Ramainyeee...

    Sibaik zaza tuh dah ade boipren,kalu tak nak gak gwe sambar(hohoho~gatai kejap)

    ReplyDelete
  22. botaksart,
    hamboii....gatai noooo.....
    :P

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...