Ini adalah penne carbonara. Boleh ganti penne pada spageti atau macaroni. takde hal la....
:)
Bahan-bahan:
5 ulas Bawang putih (dihiris/didadu)
2 biji Bawang merah (dihiris/didadu)
Daging/ayam/seafood ikut kegemaran
3 sudu Tepung gandum
1 liter Susu krim penuh
Lada hitam
Garam
1-2 keping Cheese (bergantung pada kelikatan kuah)
Cara-cara:
Tumis bawang putih dan merah, tambah daging/ayam/seafood ikut kegemaran.
Letak tepung gandum 3 sudu, then letak susu 1 liter. Kacau.
Tambah lada hitam dan garam sesedap rasa.
Dah didih, tambah cheese dan terus mati api.
Kacau lagi sehingga cheese cair sepenuhnya.
Siap!
Senang je kan? apa lagi...pi beli barang2 skarang dan bolehla cuba memasaknya! :)
sedapnyerrrr
ReplyDeletesedapnyerrrr
ReplyDeletetenkiu kak intan..
ReplyDeleteshayang la die byk2..emmmuaaaah..!!!
=]
intan, ni nama dia alfredo sauce. carbonara tu italian punya recipe letak telur + cheese je. biasa parmesan + cheese apa tah nama panjang2 yang kalo jual kat cold storage sebuku pun dah 20++ T_T
ReplyDeleteterliur..adus...
ReplyDeletesalam...sinngah cari resepi cabonara yg tak pakai brand ego.pakai brand home made.ni dia dah jumpa...aii cedok yer.tq...
ReplyDeletetakde guna sos ready made. boleh la try guna resipi ni
ReplyDelete