Followers

Wednesday, October 15, 2008

cuti-cuti pangkor




mari le ke pangkor korang!

ada dah 2-3 blogger mencari aku untuk tanya2 pasal pangkor ni.
meh sini aku nak tunjuk arah kat korang ek.


kalau korang dari arah selatan,
i.e. kl, melaka, johor...
korang boleh la ikut lebuhraya plus
dan exit kat bidor.

then, dari bidor,
korang ikut je signboard arah ke lumut.
korang akan lalu teluk intan--->naik jambatan kayan-t.intan--->kayan(ada sawah padi luas)---->lekir---->sitiawan---->sri manjung----->lumut.

kalau korang dari utara,
i.e. penang, kedah, perlis,
korang ikut lebuhraya plus jugak,
then exit kat changkat jering.
ikut signboard ke lumut.
korang akan lalu trong---->kampung batu hampar---->pantai remis---->segari----->sri manjung---->lumut



kat lumut tu, ada jeti lumut.
jeti lumut ni, memang akan sentiasa ada je feri/bot ke pangkor.
aku rasa every setengah jam kot.



antara feri2 ke pangkor.

tambangnye, dewasa rm10.
kanak-kanak rm5.
agak berbaloi jugak la.


ok.
sesampai je kat sana,
ada beberapa opsyen untuk pengangkutan.
korang boleh naik teksi, which is more to van kaler pink.
dan motor sewa.

kalau korang nak pi berdua-duaan je, naik la motor.
kalau nak pi satu puak/family,
naik la teksi tu.




teksi/pink van

tentang rate plak,
aku amek dari satu web ni,
ke pasir bogak, rm10
ke teluk nipah, rm20

aku advice, korang pi la ke teluk nipah.
sebab kat sana, pantainya lebih cantek dan senang kalau nak berkelah.
dekat juga dengan chalet2 yang ada kat area situ.


ok,
tentang chalet2 ke, hotel ke,
ikut keselesaan korang.
ada orang suka tempat tidor selesa, empuk2 semua.
ada orang tak kesah, asalkan ada tempat nak tidor.
bagi aku pulak, mana2 pon aku ok.
hotel ok, chalet/resort pon ok.


kalau korang berduit, boleh la tempah kat pangkor laut.
kalau korang macam aku ni je, cukup2 bajet,
cukupla setakat tempah chalet/hotel bawah rm150 untuk satu malam.
kalau korang nak yang murah2,
ada gak chalet/asrama. memang harga sangat murah. bawah rm80 tu memang boleh dapat.

tang makan plak,
aku tak berapa nak tau kat area mana yang sedap.
sebab kalau family aku pi pangkor ni,
selalunya kitorang wat bbq je.


sebenarnya, banyak aktiviti korang leh wat kat pangkor ni.
korang leh scuba diving,
main jet ski,
pi memancing,
jalan2 pulau,
tengok tugu sejarah,
shopping hasil laut,
beli baju, seluar ada tulisan 'pangkor' (hehehehe)
macam2 la....

tapi, aku slalu buat jalan2 pulau dan celup2 badan je dalam laut.



untuk maklumat lanjut,
aku sertakan bebrapa laman web yang korang leh lawat...
pangkor.com.my
cutipangkor.com
pangkorisland.com.my
pangkor2u.com
pangkorbeachchalet.com


korang klik la list2 kat atas tu ek.
tapi, kalau korang nak tanya2 aku in-person, aku tak kesah.
aiitt!!!

11 comments:

  1. cayalah!!!!

    full information...

    mekasih intan! (dalam nada murid sekolah tahap seramai 35org)


    hiks!

    ReplyDelete
  2. kat pangkor je ada teksi pink tuh!

    ReplyDelete
  3. wow !
    bagus2,
    byk buat promosi skrg ehh..
    hihi

    ReplyDelete
  4. tingin gak nak ke pangkor nihhhh....

    ReplyDelete
  5. ~ kita tak sampai lagik kat pangkor. bagus la kak intan nih. info yg berguna.. ;) ~

    ReplyDelete
  6. salam! ^_^

    pangkor mmg best. dulu pnh skali g sna ngn fmily. syok. gi ngn hasben sy rse lg syok kn. hehe

    ReplyDelete
  7. ayu,
    sama2!!!
    :)

    shah,
    itu la salah satu keunikan pangkor...gituuu~

    nano,
    ada la sket2...
    hehehe.

    rafflesia,
    jom kak!

    amy,
    hehehe..meh la mai pangkor.

    nurain,
    best ek?
    :)

    ReplyDelete
  8. good info nie..

    =P

    Leh jadi duta pangkor pasne, hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam kenal!!!
    lompat dari Reflesia Merah;)

    Wahhhh..Tima kasih byak2..
    sgat detail d sini kalau nak gi pangkor:D

    ReplyDelete
  10. ceera,
    hehe...
    sape la nak amek kite ni jadi duta plak.

    ila,
    sama2. :)

    ReplyDelete
  11. cantikknye van..pink lagi hehe..
    aah nanti nk try pangkor plaks..

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...