Followers

Friday, October 24, 2008

amoi cantek dan cord blood

ntah x-ray kaki sape aku amek ni.



kakiku saket lagi.

semalam langsung tak boleh nak tekan pedal kereta. nak naik katil pon rasa nak nangis. apatah lagi kalau naik tangga.
so, end up aku just sms en alang, minta call kan ibu aku minta amek aku bawakkan ke klinik semula.
(sememangnya, ni kes tak cukup kredit. terlupa nak top up)

nak tau ibu amek aku pukul brape?
jam 11.00am ok!
aku dari pukul 9am dah siap2 tunggu dia.
dahla kaki saket, nak buat apa pon tak kena. tgk tv pon rasa tak best.




doc cakap kaki aku ni kalau tak baik lagi 5 hari, jumpa pakar je.
aku pon dah give-up dah ngan kaki ni.
asik saket2 je.
bila aku usulkan pada doc, adakah kerana aku overweight?
dia cakap takdela. ada orang lagi berat berkati2 lebih dari aku ok je kaki diorang.
kan ke aku ada history ligamen cedera?
ingat tak?
so, doc bagitau maybe ni ada kaitan ngan ligamen aku ni.
skang ni pon untuk tahan saket,
doc beri ubat tahan saket manyak power punya dan ubat surut bengkak.
dan medicated patch untuk aku lekatkan kat kepala lutut nih.


skang ni aku dah jadik cacat.
jalan terhencot2. memang kalau orang tak kenal, mesti dalam hati diorang,
"ciannye budak ni. cacat rupanya"
serius! aku tak main2.
huhuhu~
kaki aku ni takleh nak bengkok2 sangat.
masa solat pon, dah rasa saket2 balek.


hari ni aku berkurung hijau. tudung putih.
dah macam ustazah je rupa aku hari ni.
skali aku tgk rupa aku kat cermin, cam cikgu-cikgi je.
tapi, kredibiliti sebagai seorang cikgu memang la takde kan.
jauh sesangat.
huhuhu~


sepatutnya esok aku bertolak ke kl. ada member skolah kawen.
tapi, disebabkan gaji tak masuk lagi, harusla keinginan nak turun kl dihapuskan serta-merta.
en alang pon gaji on 29th. memang la susah kalau 2-2 gaji ujung bulan ni.


semalam, sedang aku tgh tunggu doktor,
ada la sorang amoi cantek ni datang kat aku.
aku ingatkan dia nak suruh aku bukak akaun insurans ke apa ke.
rupa2nya,
nak citer pasal cord blood bank.
cord blood=tali pusat.
aku baru tau, rupa2nya ada jugak cord blood bank ni kat malaysia ek.
pernah dengar2 ada kat US, tak terjangka plak ada dah kat malaysia ni.
cord blood ni fungsinya lebih kurang sama macam sum2 tulang.
ada beberapa disease yang boleh dirawat guna cord blood ni.

- blood cancers (leukimia, lymphoma)
- inherited blood disorders (Aplastic Anemia, Thalassemia)
- metabolic disorders
- autoimmune diseases
- heart diseases
- congnital immunodeficiency syndromes
- spinal cord injuries
- certain cancers (neuroblastoma, retinablastoma)

sumber dari: pamplet amoi cantek bagi aku.

tali pusat ni diambil once baby dah lahir.
korang tipon la pegawai diorang lagi 2-3 hari jangka nak lahir tu kan.
so diorang akan ambil, transfer dan proses tali pusat tu.
then, diorang akan simpan cord blood tu dalam tempat yang maha sejuk (-196 darjah celcius).
so, kalau la dikatakan baby empunya cord blood tu saket (dari list2 kat atas tu),
kesesuaian baby dengan cord blood tu memang 100% la kan.
untuk parents plak, 50% kesesuaian
dan baby siblings, 25% kesesuaian.
so, kalau parents atau siblings ada saket2 dari list atas tu, diorang leh check sama ada sesuai atau tak. kalau sesuai, boleh la guna. gituuu...

tentang charge plak, aku terlupa nak tanya.
tapi, kalau ada maklumat lanjut, korang klik je kat sini---> cryocord.com.my

memang ternganga2 la aku masa amoi cantek tu explain kat aku.
hehehe~

aku rasa, kalau ikutkan dari segi agama kita, takde masalah kot?
sebab untuk kebaikan kan.
tapi, kalau ada sape2 ada pandangan lain, tolong bagitau aku.
sebab aku sedang berkira2 nak simpan tali pusat ni gak.

18 comments:

  1. lelaki blh ker derma tali pusat tu ??
    mcm mnarik jer....

    ReplyDelete
  2. ini yg mcm sheila majid buat tu eks.. awak, org cord blood tu dtg amik time bile? time pas bersalin? time tgh bersalin? time sebelum? konpius la wak.. eheheh

    ReplyDelete
  3. eh dh bace kat web tu. "can only be collected after ur baby born"

    hehehe sori waks.. :D

    ReplyDelete
  4. ~ pernah dengar pasal cord blood nih. and pernah tau kat maalaysia dah ada. cuma belum jumpa sesiapa yg dah buat. maka, info nya kurang la kan. since kak intan dah dptkan a few info, leh la bgtau kat saper2 if diorg dah start pregnant nanti.

    rasanya, kalau dari segi islam, tak dek apa2 kot. ke memang cord blood nih wajib ditanam? almaklum la, tak dek baby lagik. hehehehe... ~

    ReplyDelete
  5. ~ pernah dengar pasal cord blood nih. and pernah tau kat maalaysia dah ada. cuma belum jumpa sesiapa yg dah buat. maka, info nya kurang la kan. since kak intan dah dptkan a few info, leh la bgtau kat saper2 if diorg dah start pregnant nanti.

    rasanya, kalau dari segi islam, tak dek apa2 kot. ke memang cord blood nih wajib ditanam? almaklum la, tak dek baby lagik. hehehehe... ~

    ReplyDelete
  6. ni 1st time diya thu psl cord blood tu. rupanya, ada simpanan bank gak tali pusat ni yek.

    ligamen cedera ni mcm mana ye kak... mcm makin serius lak sakit kaki akk ni sampai jalan terhencot2 gitu. akk jgn gerak byk lah ye...

    ReplyDelete
  7. pasal cord blood tu aku tak tau sgt..tp yg aku tau cord blood baby kembar yg dah gugur dr pusat tu, mak aku letak kat dlm bunjut nak buat tuam cucu dia..sebagai ubat la jugak..Allahhulam..

    ReplyDelete
  8. pasal cord blood tu aku tak tau sgt..tp yg aku tau cord blood baby kembar yg dah gugur dr pusat tu, mak aku letak kat dlm bunjut nak buat tuam cucu dia..sebagai ubat la jugak..Allahhulam..

    ReplyDelete
  9. whoa. agak muskil jugak ni....

    ReplyDelete
  10. erkk kte penah dgr ttg benda ni.. Mcm ngam jek..

    *jaga kaki awk bebaik eh,sementara ni, jgn la bwk brjalan sgt ye..

    ReplyDelete
  11. ayu dgr pasal cord blood ni lama gak la.. masa lilD lahir kot.. time dok nunggu my sister turun dr ward nak balik rumah.. elok je misi tu explain memcm.. hiks..

    intan.. take care tau.. awak kena byk rehat la ayu rasa.. awak lasak sangat nih...
    gett well soon yang..

    ReplyDelete
  12. semoga cepat baik ek....cuba kurangkan berat badan..kurang sikit beban kaki tu nanti...saya doakan yg baik2 ahe untuk awak

    ReplyDelete
  13. didoakan semoga kaki tuh cepat baik .. amin ..

    yg pasal bank tali pusat tuh, mmg kompem tak penah tau .. and tak pasti hukum dia camne ..

    ReplyDelete
  14. kisah pasal cord blood nie rasenye dulu penah kuar majalah 3...

    p/s: sesiapa yang ingin bertukar link, marilah ke slumbeRAJA

    ReplyDelete
  15. alah ciannyer dia akak dpt rasa canne sakit tu, mkn pain killer dik, ckp dgn doc bagi yg paling power pain killer ade, klu kite tak thn sakit.

    lps tu cord blood bank akak FIRST time dgr.

    canggihkan.

    salam perkenalan dari akak boleh kite tukar link.

    ReplyDelete
  16. baru festaim baca pasal benda neh.. mmg tatau apa lah. adoi

    ReplyDelete
  17. 1st time dgr psl mende alah tu..
    err xbrani nk ckp pe sbb xtao menahu..

    hope kaki yu cpt sembuh ek..
    sapu minyak pns manyak2..
    :)

    ReplyDelete
  18. hoho..N tau sal cord blood bank tu....bgs tuk akn dtg..

    yunk...get well soon k...

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...