Followers

Tuesday, April 27, 2010

apa pendapat korang? yang bukan kaum ibu pon digalakkan jawab.


kalau tak nampak, meh aku taip semula...

"Kesian bila ada isteri sanggup tinggalkan anak2 dia kat rumah mak dia atau rumah pengasuh sbb nak tengok wayang & shopping dgn kawan2 perempuan dia"


bagi aku la...takde hal la semua tu. tinggalkan anak kat BS atau mak bukan bererti kite ni tak sayang anak. sebab sayangkan anak la ditinggal2kan.
sebabnya....

1. org pompuan ni kalau shopping, sampai berjam2. penat ok. kalau bawak budak lagi kesian kat budak tu. penat, haus, lapar, nak tido.

2. tengok wayang bawak budak kecik? bagi aku, tunggu la budak tu berakal sket baru la bawak dia tgk wayang. kalau baru beberapa bulan atau masih lagi umur setahun dua, tahan dulu. bagi tengok dvd kat umah lagi bagus. kesian kat gegendang telinga anak tu. sound speaker panggung sangat kuat.

3. bagi la kaum ibu ni time off. bukan day(s) off tau. TIME OFF. stakat 3-4 jam tu bagi je la. bukan nak kata apa la kan. kaum ibu ni banyak dah berkorban. seperti kaum bapa juga. kaum bapa boleh pi tengok bola, pekena teh tarik kat kedai mamak,  fishing lagi...tu pon dah makan masa berjam2. stakat sekali skala kaum ibu nak berjimba rumba ngan kawan2 dia...apa salahnya.

4. oh. ada pengomen kat fb yang kata, seluruh hidup dia hanya untuk suami dan anak2. kuar ngan kawan2 adalah tak elok. hello!!!! ko duduk kat zaman apa ha? mak aku pon ada masa nak kuar ngan kawan2 dia, shopping dan gossiping. cuma ko kena la mintak izin suami. bentangkan apa kepentingan ko nak bersosial ngan kawan2 tu. kalau suami tu susah nak bagi kebenaran, barula ko ala2 pasrah kena ikut arahan suami.

5. sebenarnya, time off ni bagus untuk kaum ibu. menjadi isteri dan ibu adalah penuh dgn stress. walaupon ko buat dalam keadaan hati yang ikhlas atau terpaksa. macam2 kena fikir. bagi la kaum ibu ni pelepasan sebentar. dapat sebulan atau 2 bulan sekali pon jadikla.

6. tinggalkan anak dengan orang lain tak bermakna kita ni ibu/mak/mama/ummi yang teruk. kadang2 budak2 pon perlu didedahkan dengan orang lain. supaya dia belajar cara pergaulan yang sihat. taklah nampak strangers je nanges2. sembunyi2.  oh. kadang2 anak2 pon stress stay ngan mak dia je sebab mak dia asik membebel. hahaha~

so korang, aku pasti korang ada banyak pendapat.
kalau korang nak cantas pendapat aku pon aku takde hal.
tapi sertakan info yang betul2 berguna untuk tatapan semua.
ok?

21 comments:

  1. naja likes this
    (takde butnag likes cam fb)

    heheh

    ReplyDelete
  2. salam kenal..

    sy setuju dgn awk. tinggal kejap jer bkn smpi berhari-hari.kaum ibu pon perlu ada masa utk diri sendiri.manusia biasa tak lps dr stress..

    ReplyDelete
  3. akak mmg peruntukkan time/day off tuk diri sendiri.
    bkn selalu , bkn tiap bulan.
    tp dlm setahun ada la dlm 3-4kali.

    x sayang anak ker kalau tinggalkan sekejap .. org perempuan x tau stress ker ?
    kalau stress lagi kesian kat anak ,nanti asyik nak marah².
    so sesekali kita kene gak manjakan diri then bila balik rasa fresh jekk ..rasa rindu² pada anak hehehe

    ReplyDelete
  4. intan, maksu tak ada kesempatan macm tu sbb maksu yatim piatu :(

    nak tinggal anak kat baby sitter takut kena marah plaks... huhuhu

    anyway, sekarang ni, bila anak2 dah bersekolah menengah, maksu rela jer tinggalkan baby w dengan dorang. cumanya, cepat rindu ler :)

    ReplyDelete
  5. intan dila pon x bape suka kisah rumah tangga (krt)kat fb tu. dia cam nk laga2kan org je..mmg perlu time off tu.BAGILA RUANG SEKETIKA UTK KAUM IBU..

    ReplyDelete
  6. hmm...lepak dgn kawan2 adalah utk lepaskan tension dan salah satu cara mengambil tahu dunia luar..

    ReplyDelete
  7. walaupon belum ada anak, tetap banyak pengalaman ngan budak2 kecik, hihi.

    betulla, budak tak tahan nak bawak shopping. kadang takat nak beli barang2 dapur pun ada jenis budak dah menjerit2. mana nak tengok anak, mana nak pilih ikan, kan?

    kalo kuar ngan kawan2 pompuan shopping lagi laa lama. abes kalo tak kasik kuar, takyah beli barang2 ke kalo dah jadik mak2? takyah beli baju baru? takyah beli kasut? karang kalo dah comot2 laki jadikan alasan plak nak carik lain, huhuhu.

    and betul aa pasal time off segala tu. pendek kata saya setuju semuanya :P

    ReplyDelete
  8. memang pon...abang ipar i selalu kuar mancing...geng dengan abang sulung...tapi kakak ipar n kakak dok rumah jaga anak...kesian je...penah nak ajak kakak g spa,tapi die xnak sebab takut xde orang nk jaga anak...

    kuar boleh,cume janganla sampai lebih2...sekadar restkan diri skali skale xsalah pon..jangan g clubbing sudehhh..hehehe

    ReplyDelete
  9. Zie rasa , tak salah kalau tinggalkan mereka sebentar. My husband appreciate my time off, tapi kita aje la kesian kan die. Tapi apa salahnyer.

    Cetek pemikiran betul la org tuh yang komen hidup die utk anak dan suami aje and membuatkan orang rasa macam tak complete aje as a mother, kan?

    Bukan kena sayang diri sendiri dulu, baru kita akan sayang orang yang disekeliling kita. Tak paham orang cam gitu.

    ReplyDelete
  10. owh..hehe.bes topik ni.
    sapa la yg malang tu,ber fikiran, tak elok kalu mommies ni kuar jln tanpa anak dan suami.
    skali skala 4-5 jam pun apa salahnye.
    kita bkn supermom pun.we need to be alone sometimes,having fun,shopping bla bla..

    tapi,sayangnye,
    sy tak dapat wat gtu..24/7 duk dgn baby.parents pun jauh..mmg tak le tgglkan baby pada sesiapa pun.baby pun tak nk dgn org lain.but im lucky,ada hubby yg sgt bes.suka bawa jalan2.dan bagi masa sy rehat sekali skala dan biarkan tumah bersepah dulu,so that,i can have fun with my own time.

    opss..terlebih sudah!

    ReplyDelete
  11. for me : kalau dah nak kene ke tempat2 tu..tak boleh nak elak..then lebih baik tinggalkan..my mum pun tak bg bawak cucu dai kuar panas2 kalau mas anak shopping raya ke..ape ke...

    time off ok la...tapi janganla sampai tak hengat dunia atau benda yang tak berkepentingan. dan make sure org yang nak jaga tu pun saaaangat rela...

    anak tu kan t/jwb kita...dan t/jawab kita memastikan mereka selesa. Kalau mereka tu selesa di bawa keluar..bawalah..kalau tak..rasanya mak2 kita lagi suka kalau kita tinggalkan..

    ReplyDelete
  12. hok oloooooo
    nak kesian mendenya... normal la tu..
    sayang anak memang kekadang kena tinggalkan...

    kita pun sama pendapat dengan awak..

    ReplyDelete
  13. Hi Intan! Selamat kembali. Baguslah tak jadi benti blogging sebab tanpa blog ni, makin kuranglah blog yang saya suka baca.

    Teruskan menulis okay.

    ReplyDelete
  14. weh. ting tong okeh. ape je jumud benor pikiran orang tu!
    saye yang tak kawen + ade anak ni pun, ley rase ape yang mak2 ni rase okeh.

    *kalau bakal laki saye tanak bagi saye time off nanti, saye tanak kawen dgn dia. ngehehe.*

    ReplyDelete
  15. setuju gn akak....sumtimes ibu2 kne ade gk ms tuk diri die jgk...

    ReplyDelete
  16. semuanya depends ngan masing2 kan..bukan takat nk berhibur, even kalo kita cuti tp still tggal baby ngan bs, coz kita nk settle urusan macam..bayar bil, bayar segala mak nenek..kalo bawak anak, sian lak dia..kan2..hehe

    ReplyDelete
  17. yes..saye setuju dengan akk..=)

    ReplyDelete
  18. term apekah kesian tu...naper kaum ibu ni dah x layak p shopping ngan tengok wayang kah? kena sepanjang masa jaga anakkah...haku rasa macam panasss je baca statement tuh....

    bg la masa untuk kitorang relax ngan untuk diri sendiri plak...takkan dah jd ibu x bley p shopping ngan tgk wayang dah...kalau kaum bapak2 bleh p jumpa member...tgk bola...makan roti canai...minum teh tarik sampai pukul 3-4 so kaum ibu ni cuma bley dok rumah jaga anak2 sajakah???? ada ckit diskriminasi kat ctu okeh...kaum ibu pun manusia gak nak gak berehat dan tenangkan fikiran sekali sekala...

    btw budak2 memang x tahan keluar shopping lama2 ni...x kan nak heret pegi sekali kot...kang nak susu, nak yak2, nak tdo...oohhhh cuba kaum bapak2 bawak sekali anak2 p lepak kedai mamak derang tu...cakap kesiannnn kononnnn(errr yang bg statement ni kaum bapakkah??)

    tp memang aku sangat2 x suka statement ni...kasik aku berpeluh panas lam aircond ni haaa

    ReplyDelete
  19. saye menyokong puan intan sepenuh hati. hehehe...

    ReplyDelete
  20. loh..sempit nye fikiran.orang macammana lah yang buat status ni..isk

    ReplyDelete
  21. erk..babe..sori..en.suami i terguna husband nya id..hehe

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...