Followers

Thursday, August 26, 2010

Sekelip mata kau berubah

as u all know, slalunya aku citer yang en alang amat la penyayang dan caring and all.
tapi kalau part anak je, terus dia berubah ok!
kalau ngan aku dia cakap lembut2, ngan anak jantan dia cakap nada marah2. tak faham aku.

korang tau je la budak2 baya khalish tu tau kalau kita marah2 dia, laaaagila dia wat pangai.

sebab apa eh. khalish tu biasala. budak2 suka kacau sana, usik sini.
jenis en alang, mulut pot pet ngan anak.
tapi aku pulak, bertukar dari suka melenting tapi kalau kat anak, terus jadi lembut ibu mithali gitu.
hahaha.

takdela. sebab dah tau pattern si khalish tu camne. dia tak boleh orang marah2 dia.
kena slow talk, cakap elok2 baru dia dengar.
macam botol susu, khalish suka gonggong botol tu sambil gigit puting botol. en alang pantang nampak anak dia main ngan botol kosong camtu. so dia akan rampas dan automatik khalish akan menjerit2 mintak balek botol susu dia.
kalau aku, aku akan buat cara diplomasi la. mintak elok2, khalish bagi kat mama eh. susu dah abis tu. cakap camtu je terus khalish nganga mulut dia dan botol tu terus jatuh ke lantai. cepat2 la aku kutip sorokkan dari pandangan. kalau tak, memang dia masukkan balek dalam mulut.

siapa kata budak2 baya tu tak dengar kata? kalau mintak baik2, terus dia beri tau!

aku dah pesan banyak kali kat en alang. dengan anak janganla kasar sangat. bukannya dia tak faham arahan kita, tapi kalau dah nada marah2 tertekan la dia. lagi la dia buat degil.
en alang just diam. dan akan buat lagi marah2 tu kalau anak dia wat pangai. haihhh~

dan aku prasan en alang skang ni kurang sabar. tak macam sebelum dapat khalish.
maybe dia penat kot. okla, aku faham. tapi dah memang tugas buat susu malam2 tu keje dia.
kalau aku nak bangun pon, dia volunteer nak bangun. tapi tu la, khalish ni suka main2. kadang2 bila papa dia dah beri susu, dia main tuang susu kat keliling katil. sape la tak naik angin kan.

kalau aku, slalunya aku pukul sikit tangan dia. cakap apa dia buat tu tak elok. tapi en alang lain ok. dia akan pot pet kat anak tu dan marah2. hmmm...~

camno ni eh? tak tau nak kata apa lagi dah. en alang bukan tak sayang anak. tapi dia macam takleh tahan ngan kerenah khalish. haha. budak tu belum setahun lagi. bapak dia dah jadik camni. cuba la korang bayangkan kalau khalish dah umur 17 tahun dan ada girlfirend. aku bet en alang akan pot pet kat anak bujang dia 24jam ok! haha.

14 comments:

  1. hahaha.. pengalaman anak sulung tu... lame2 ok la kot.. ntah2 kamceng mcm kwn2 lak bila besar nnti.. :)

    ReplyDelete
  2. baya anak kite ni, perangai d**gil mmg dah kuar sikit², rasenye xleh marah sgt la..takut terkejut budak tu..huhu..walaupon kekadang terkuar jugak...biasenye kami akan marah dengan panggil name die, lepas tu angkat jari (buat macam 1 malaysia) tu, tp kalau mama jeling sikit, sure die mencebik nangis.

    bile dah penat mmg cam tu..kekadang sian jugak. dah la 1 hari kat umah org, time malam ni la die nk bermanja, pulak tu kene marah plak, sian anak² kite ye ?

    hihi

    ReplyDelete
  3. mcm sy lak.. sy yg kuat bebel.. bila marah mika dia akan tunduk je pastu dia lawan ngan pot pet bahasa dia.. tp sy selalu pantang gak kalau hubby suka gurau2 pegang kepala mika.. sy tak suka.. tp dia suka buat.. yerla kepala tak elok nak buat main2 kan... tu la kita ada baik dahn kekurangannya kan..

    ReplyDelete
  4. hmmm...sha tgk adik sha buat kat anak dia..bila kata raanya tu degil skit..tinggi suara..kadang2 dia buat perangai pakai pampers nangis..pakai baju nangis...adik sha memang pening laaa...tapi husband dia macam diplomasi skit..dia akan cakap dgn nada tegas dan buat muka garang kat dpn anak..budak tu dgr gak laa...bebel2 tuh sha rasa tak berapa bagus utk perkembangan khalish laa..
    opss...pendapat daripada org yg takde anak..bole terima kah?heheheh...

    ReplyDelete
  5. lain orang lain gayanya.. =)

    ReplyDelete
  6. at least, kena sorang yang lembut, sorang yang tegas lah antara ibu ngan bapak ni kat anak. takleh dua-dua lembut, takleh dua-dua tegas. n dari situ, tengok dia (si anak) lebih boleh berdiplomasi dengan cara yang mana...

    naja rasa alang tu jenis mulut jek pot pet, tapi dia tak suka sepak. intan lak ade sepak (sepak2 manje yer..) tapi tak suke pot pet.. =)

    ReplyDelete
  7. huhuhu tgh bayangkan la ni..
    mcm xcaye pun ade,
    biasenye mak2 yg jenis pot pet pot pet,
    hurmm mungkin alang nk tunjuk tegas dgn ank dia kot..
    ye la anak laki kene ade takot sket kat ayah dia kan?
    ntahla xreti gak nk nilai..
    tp ok la intan bley control lg khalish tu kn?
    =)

    ReplyDelete
  8. maybe en alang stress kot kak intan. org laki ni kalo stress n ada problem mmg jenis tak suka nak bgtau kita. so, yg jadi mangsa sebab tak terluahnya stress dia tuh, si isteri n anak-anak. if the way he talks and reacts dah berubah, mmg ada something wrong. better kak intan slow talk to him. tanya apa yg patut. nih pengalaman amy deal dengan org laki and permerhatian dlm family n kawan-kawan.

    ReplyDelete
  9. khalish notty2 tu mnguji kak..nk dpt adik kn..saje mntk phatian laa tu..

    ReplyDelete
  10. eeemmm...mmg gitu la kot utk perangai bapak2.. bila tgk dorg marah anak kita yang sedih sedan, tapi klu kita plak marah anak tak perasan jugak..

    Budak2 ni mmg mcm2 perangai menarik dia boleh buat!! maka mak bapak la kena bersabar tahap gaban... tapi kdg2 intan...aku yang tak boleh nak tahan ngn perangai anak dara tu!!

    ReplyDelete
  11. between me and her dad, i think i lagik garang dari daddy die.

    I paham kenapa en alang macam tuh, anak kecik nie memang ada nakal die, tapi budak baya tuh memang macam tuh.

    Mungkin die penat kot, intan. sabar la....try slow talk dengan en alang.

    ReplyDelete
  12. alamak..husband kita kuat potpet jugakl. erm. ok la tu perangai parents lain2..natural la nanti kut.huhu

    ReplyDelete
  13. alaaa..syiannya khalish dah kena marah2... :(

    ReplyDelete
  14. kid garang dengan haqq..
    tapi abah lembut dengan haqq..

    pada pendapat kid,salah sorang kena macam tu kot..

    maybe betul jugak..
    en alang penat kot..

    selamat berhujung minggu :)

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...