Followers

Tuesday, July 14, 2009

jom main masak-masak dengan cik kurekure. nama resepi ni sumpah cik kurekure tak ingat. kalau sesiapa tau, leh war2kan kat sini okeh?

masakan ni masakan jawa.
ada suhun, pucuk, kentang, ayam.
kalau nak pedas, bubuh cili padi atau black pepper.
(tapi kes aku, suka bubuh dua2. baru ngancam!)
dan dimasak dalam kuah kicap.
senang je.
jom kite tengok camne nak buat.

sebelum tu,
bahan-bahannya adalah:
  • pucuk, suhun
  • kentang (potong nipis2. supaya bila goreng nanti, luar dan dalam masak.)
  • ayam (potong kecil-kecil)
  • bawang besar (hiris)
  • bawang kecil (hiris)
  • halia (ditumbuk)
  • cili padi
  • lada hitam (ditumbuk. better guna lada hitam sebijik2 dari serbuk. supaya rasa kick tu lagi menyengat.)
  • kicap manis (kalau suka kicap masin pon, boleh guna jugak)

cara-cara,
  1. goreng kentang dalam minyak penuh (deep fried)
  2. dah lepas goreng kentang, kite goreng ayam yang dah disaluti serbuk kunyit dan garam. deep fried jugak.
  3. sekarang, get ready untuk masak kuah kicap. (dalam kuali lain ye)
  4. tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, dan cili padi sampai naik bau.
  5. lepas tu, tuang kicap. tambah sedikit air. tunggu hingga mendidih.
  6. tambahkan suhun dan pucuk. tunggu hingga pucuk mengembang dan lembut.
  7. masa ni, dah boleh letak garam dan perasa. agak2 la rasa macam mana yang korang nak.
  8. dah boleh letak black pepper pon. suka letak black pepper last2, supaya rasa pedas tu lagi kaw!
  9. lepas rasa semua dah ok, boleh la tambahkan kentang dan ayam goreng tadi. dalam 2-3 minit lepas tu, dah boleh angkat.
10. walla! dah siap! terangkat!!!

aku rasa, sesiapa yang berketurunan jawa memang dah biasa dengan masakan ni.
pada yang belum pernah cuba,
cubalah ye!

kalau sedap bagitau,
tak sedap, diam2 je ye.
hehehehe.
selamat mencuba!

15 comments:

  1. intan,

    naja keturunan jawa..tapi mcm tak tau lak masakan neh?

    ikut² tempat kut masakan jawanye..

    ReplyDelete
  2. hoho..
    pedas sdp..
    tp kite skrg xley byk mkn black paper tuhh..
    ishk ..sabo2..

    ReplyDelete
  3. hehehhe...nak try nak try...dah lama tak main masak2 nih...

    ReplyDelete
  4. salam...

    mcm tau tapi rupenyer tak begitu... jawa versi aku.... tak berkuah..kering... tambah dgn tempe dan hati/ pedal ayam...kalau perasan ade dlm nasi ambeng... tapi mungkin jugak lain kot.... nama dia? aku tak pernah tau..heehehe.... aku panggil suhun goreng jer...

    ReplyDelete
  5. ha'a ema@red, rasanya betul tu, tp org jawa wat kering, ada tempe segala... i pun panggil suhun goreng.. he3 mcm tu pun nmpk sedap...

    ReplyDelete
  6. ema & cik mila,
    hehehe. yup. orang jawa masak kering2. tapi, kitorang jenis nak save. buat berkuah sket supaya tak kena masak 2 lauk. hehehe. oh. and memang ada tambah2 hati dan tempe camtu. tapi masa ni ayam je ada. so, guna ayam je la.

    so readers, boleh guna bahan lain kalau nak ok!

    ReplyDelete
  7. namanya ialah SAMBAL GORENG JAWA..
    Kalau biasa sambal goreng melayu yg jual kat kedai tu guna cili kering dan cuma ada tempe n ikan bilis goreng..

    Version jawa mcm tu la letak su'un, kentang, tempe,tahu kering and etc.. Tapi slalu kering sikit.. Makan dgn nasi ambeng..

    Sekian,
    Pure Jawa..

    ReplyDelete
  8. ni namanya jawa derhaka..
    huhu...

    aip2! da masak tu, anta sini sikeetttt!!!

    ReplyDelete
  9. ooo...ni sambal goreng....sesekali mkn masakan jawa, sedap gakkkk.....

    ReplyDelete
  10. akakakka...nakal adik intan diatas
    ahakss

    ReplyDelete
  11. monstorious wife: sambal goreng jawa ada gak yg lain ... ada kacang panjang, tahu, tempe, udang, cili... masukkan dlm santan yang dah di didihkan dgn bawang merah, putih, asam jawa, belacan.. biarkan seketika... sampai agak2 kering n boleh angkat... yg tu sesetengahnya panggil suhun tumis kering or suhun goreng... sbb resepi asal.. semuanya digoreng terlebih dahulu sblm di masukkan dlm kuah itu... peace.. (share resepi)

    ReplyDelete
  12. menangiss ok tgk laun tu..esp kentang tuu...

    ReplyDelete
  13. cik_mila83.... betul tu.... sambal goreng ade satu lagi versi.... yg selalu org wat berkat kenduri kawen...yg selalu makan begitu saje... sebab tu yg ni aku panggil suhun goreng.... sebab x nak konpius..hehehehe

    lama gak x makan mende ni....

    ReplyDelete
  14. kompem kita akan try!!!
    ya rasul.. dah la puasa..
    terliur2 dah ni intan ooii...

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...