ada suhun, pucuk, kentang, ayam.
kalau nak pedas, bubuh cili padi atau black pepper.
(tapi kes aku, suka bubuh dua2. baru ngancam!)
dan dimasak dalam kuah kicap.
senang je.
jom kite tengok camne nak buat.
sebelum tu,
bahan-bahannya adalah:
- pucuk, suhun
- kentang (potong nipis2. supaya bila goreng nanti, luar dan dalam masak.)
- ayam (potong kecil-kecil)
- bawang besar (hiris)
- bawang kecil (hiris)
- halia (ditumbuk)
- cili padi
- lada hitam (ditumbuk. better guna lada hitam sebijik2 dari serbuk. supaya rasa kick tu lagi menyengat.)
- kicap manis (kalau suka kicap masin pon, boleh guna jugak)
cara-cara,
- goreng kentang dalam minyak penuh (deep fried)
- dah lepas goreng kentang, kite goreng ayam yang dah disaluti serbuk kunyit dan garam. deep fried jugak.
- sekarang, get ready untuk masak kuah kicap. (dalam kuali lain ye)
- tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, dan cili padi sampai naik bau.
- lepas tu, tuang kicap. tambah sedikit air. tunggu hingga mendidih.
- tambahkan suhun dan pucuk. tunggu hingga pucuk mengembang dan lembut.
- masa ni, dah boleh letak garam dan perasa. agak2 la rasa macam mana yang korang nak.
- dah boleh letak black pepper pon. suka letak black pepper last2, supaya rasa pedas tu lagi kaw!
- lepas rasa semua dah ok, boleh la tambahkan kentang dan ayam goreng tadi. dalam 2-3 minit lepas tu, dah boleh angkat.
aku rasa, sesiapa yang berketurunan jawa memang dah biasa dengan masakan ni.
pada yang belum pernah cuba,
cubalah ye!
kalau sedap bagitau,
tak sedap, diam2 je ye.
hehehehe.
selamat mencuba!
intan,
ReplyDeletenaja keturunan jawa..tapi mcm tak tau lak masakan neh?
ikut² tempat kut masakan jawanye..
hoho..
ReplyDeletepedas sdp..
tp kite skrg xley byk mkn black paper tuhh..
ishk ..sabo2..
hehehhe...nak try nak try...dah lama tak main masak2 nih...
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletemcm tau tapi rupenyer tak begitu... jawa versi aku.... tak berkuah..kering... tambah dgn tempe dan hati/ pedal ayam...kalau perasan ade dlm nasi ambeng... tapi mungkin jugak lain kot.... nama dia? aku tak pernah tau..heehehe.... aku panggil suhun goreng jer...
ha'a ema@red, rasanya betul tu, tp org jawa wat kering, ada tempe segala... i pun panggil suhun goreng.. he3 mcm tu pun nmpk sedap...
ReplyDeleteema & cik mila,
ReplyDeletehehehe. yup. orang jawa masak kering2. tapi, kitorang jenis nak save. buat berkuah sket supaya tak kena masak 2 lauk. hehehe. oh. and memang ada tambah2 hati dan tempe camtu. tapi masa ni ayam je ada. so, guna ayam je la.
so readers, boleh guna bahan lain kalau nak ok!
cam sedap jer..kena try nih...
ReplyDeletenamanya ialah SAMBAL GORENG JAWA..
ReplyDeleteKalau biasa sambal goreng melayu yg jual kat kedai tu guna cili kering dan cuma ada tempe n ikan bilis goreng..
Version jawa mcm tu la letak su'un, kentang, tempe,tahu kering and etc.. Tapi slalu kering sikit.. Makan dgn nasi ambeng..
Sekian,
Pure Jawa..
ni namanya jawa derhaka..
ReplyDeletehuhu...
aip2! da masak tu, anta sini sikeetttt!!!
ooo...ni sambal goreng....sesekali mkn masakan jawa, sedap gakkkk.....
ReplyDeleteakakakka...nakal adik intan diatas
ReplyDeleteahakss
monstorious wife: sambal goreng jawa ada gak yg lain ... ada kacang panjang, tahu, tempe, udang, cili... masukkan dlm santan yang dah di didihkan dgn bawang merah, putih, asam jawa, belacan.. biarkan seketika... sampai agak2 kering n boleh angkat... yg tu sesetengahnya panggil suhun tumis kering or suhun goreng... sbb resepi asal.. semuanya digoreng terlebih dahulu sblm di masukkan dlm kuah itu... peace.. (share resepi)
ReplyDeletemenangiss ok tgk laun tu..esp kentang tuu...
ReplyDeletecik_mila83.... betul tu.... sambal goreng ade satu lagi versi.... yg selalu org wat berkat kenduri kawen...yg selalu makan begitu saje... sebab tu yg ni aku panggil suhun goreng.... sebab x nak konpius..hehehehe
ReplyDeletelama gak x makan mende ni....
kompem kita akan try!!!
ReplyDeleteya rasul.. dah la puasa..
terliur2 dah ni intan ooii...