Followers

Thursday, September 10, 2009

idea hujung minggu bersama keluarga

last saturday, ayah dapat jemputan untuk 5 orang ke majlis berbuka puasa kat orient star lumut.
disebabkan aku ngan en alang ada menempel kat umah ibu,
so dah terlebih 2 orang.
dan kena faham2 sendiri la kan. tarik diri sebelum orang bersuara. hahaha~

and kitorang telah membaham sorang satu set kfc.
nyam2!

tapi, bila diorang nak pi berbuka kat sana,
aku sebok pesan, nak kambing...nak kambing...
so, disebabkan kkat mana2 je pon kambing ni kirenya hot stuff la kan,
ahad tu ibu decide beli bahan2 untuk buat bbq je.
yang penting, kambing mesti ada!
nyammm!!!!!!

note: gambar agak berterabur. gile malas aku nak susun2 balek. huhuhu~


cuba korang teka apakah ini. siapa dapat teka dengan betul, aku bagi seketul benda alah ni. hehehe~

takdela. camne nak bagi kan. ini adalah kentang dan keledek yang sepatutnya dipanggang. aku dah kata, rebus dulu separuh, pastu baru panggang. degil. last2, sebabkan griller sangat sempit, kitorang bakar ubi2 ni dalam oven je. tu pon makan masa sejam lebih baru masak.



take note pada botol sos bbq tu. tak silap aku, jenama knorr kot. memang marvellous la! just tambah bawang putih je kat bahan perap bersama sos ni. sedappp!!!!!!


ajik yang berkobar2 tunggu semua hasil bakar menjadik. dah besar adik aku nih. oh. kitorang pakai griller elektrik je. tapi tu la, kurang rasa bbq. takde rasa arang tu. but, overall, sukses la jugak.



kambing2 pujaan hatiku.....


ajik lagi. muka happy. perut tgh lapor gile tu. menggoda iman ok tgk semua foods ni!


kami jadik tukang penyibuk je. en alang tolong sket2. sebab ajik beria2 nak buat sendirik. =)


duduk di taman astakona. hahahaha! kolam yang takde ikan. semua ikan sudah mati. tinggal ikan bandaran je yang ada.




hotdog yang diperap bersama butter dan black pepper (sedap gile!), udang dan sotong yang diperap dengan kunyit dan garam, dan ayam serta kambing yang diperap dengan garlic dan sos bbq knorr.





bakar ye...bakar!!! cam pelik la jugak. masak guna elektrik, tapi masih kuar api2 gak. ganas betul adik aku ni memasak. huhuhu~

hasil akhir, tak sempat snap. sebab bakar pon dah nak dekat berbuka. mau kena bambu ngan ayah tgh syok2 berbuka, aku lak sebok snap sana sini. huhuhu~

so korang, ini antara idea untuk korang luangkan masa bersama family di rumah. makan sedap, hati senang, silaturrahim bertambah erat katanya.
katanya la kan...

hehehe~

11 comments:

  1. uiii besnyee...
    tp kami xmmkn kambeng !
    gelap mate..
    huhuhu :p

    ReplyDelete
  2. amy pun plan nak ber'bbq di malam hari nanti kat kampung. seronok makan ramai-ramai, tambah plak panas-panas.

    ReplyDelete
  3. mmg best berkumpul ramai2
    makan apa2pun best!

    kite tak makan kambing
    ta tahu kenapa
    dgr kambing je
    takde perasaan
    hiks....

    ReplyDelete
  4. whoaaaa..

    intan..kau sengaja mencabar kesabaranku..

    menelan air liur je tgk tau!
    mesti sedap kan..
    NAKKKKKKKKKKK..

    ReplyDelete
  5. Wooottt~~ banyak nya bahan2 makanan yang dibakar! Udang pun ada jugak. Best nyaaaaaaaa

    Diya baru nak jawab soklan akak yg atas sekali tuh [mende apa yg berbalut dlm tu], tgk2 akk dah jawab. Kalau tak, boleh berbuka dengan kentang keledek hari ni hehehe

    ReplyDelete
  6. bestnyer intan. tp nurul tak makan daging kambing pulak. hehehehe.

    ReplyDelete
  7. wuiishhhh..kambing tu feveret guee tu!

    ReplyDelete
  8. owh! sedap! hari ni blog kita pun ade entry pasal bakar bakar! yummmyy!!!

    ReplyDelete
  9. bestnyer...kambeng...
    syokkan dapat kumpul ramai2...

    ReplyDelete

Jemput2! Makan jemput2 meh!

nuff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...